Pixlr Editor X – Review 2024
Gratis fotobewerkingsprogramma in nieuw jasje
Communicatie wordt steeds visueler. Dat betekent dat het bewerken van afbeeldingen en foto’s steeds meer een basisvaardigheid wordt. En niet alleen voor mensen in de (online) communicatie.
Elke zelfstandige met een eigen webwinkel heeft er baat bij. Tegelijkertijd weten softwareontwikkelaars ook wel dat niet iedereen de vaardigheid of het geld heeft voor professionele fotobewerking zoals het bekende Photoshop.
Speciaal voor hen is er het gratis fotobewerkingsprogramma Pixlr Editor X (Pixlr X).
”Dat photoshoppen we er wel even in.”
Woorden die met speels gemak worden uitgesproken en suggereren dat niets makkelijker is, dan het gebruik van Photoshop.
Foto’s bewerken op alle mogelijk manieren. Licht, filters, maar ook het toevoegen en schrappen van voorwerpen of personen. Op zo’n manier dat het nét echt lijkt.
Gelukkig zijn dergelijke effecten niet voorbehouden aan Adobe Photoshop. Pixlr Editor X is een laagdrempelig alternatief, om meerdere redenen.
Als je daadwerkelijk al eens gewerkt hebt met Adobe Photoshop of een ander geavanceerd (gratis) fotobewerkingsprogramma, dan weet je dat het anders zit.
Voor de onervaren gebruiker is fotoshoppen niet iets dat je ‘even’ doet. Photoshop is een professionele tool en daar zit ook gelijk de uitdaging. De vele functies duizelen en de interface is niet per se intuïtief.
Minstens zo belangrijk: Photoshop is niet gratis. Een licentie kost al gauw een paar tientjes per maand. Op zich niet onoverkomelijk, maar net iets te veel om even uit te proberen en het gaandeweg te leren.
Wat biedt Pixlr Editor Nederlands?
Pixlr X is een volwaardig alternatief voor Photoshop en andere geavanceerde fotobewerkingsprogramma’s.
In principe, want je krijgt wel net iets minder functies. Met name wat het verfijnen van foto’s betreft, biedt Pixlr X net even iets minder.
Daar staan twee hele grote voordelen tegenover: Pixlr editor Nederlands is gratis én te gebruiken via je browser, dus het is een fluitje van een cent om online foto’s te bewerken.
Dat laatste betekent dat er eigenlijk geen prestatie-eisen voor je apparaat zijn. De enige vereiste is het gebruik van Flash.
In Pixlr X beschik je over een relatief eenvoudige en intuïtieve gebruikersinterface. Eentje die je bovendien naar eigen inzicht aanpast.
Gratis fotoshoppen zonder downloaden
Vanuit je browser open je direct afbeeldingen. Dat kunnen afbeeldingen zijn die je lokaal, op je apparaat hebt opgeslagen. Maar ook afbeeldingen op het web.
Via een URL laad je deze eenvoudig in Pixlr X. Met Grabber, een add-on voor Firefox, kun je webafbeeldingen zelfs bewerken door er op te klikken.
Wat meteen opvalt wanneer je Pixlr X gebruikt: het is relatief eenvoudig te gebruiken.
Handige functies van Pixlr Editor X
Uit alles blijkt dat Pixlr X gemaakt is voor de wat minder geoefende gebruiker.
De gebruikersinterface is eenvoudig en is er gedacht aan functies die tijd besparen en voor minder ervaren gebruikers wellicht niet vanzelfsprekend zijn.
Zo is er een overzichtelijke bewerkingsgeschiedenis van elk bestand. Op deze manier maak je eenvoudig specifieke handelingen ongedaan. Ook het herhalen van bepaalde handelingen wordt een stuk eenvoudiger.
Dat je de keuze wordt geboden tussen automatische en handmatige ingrepen is een ander voorbeeld van de toegankelijkheid van Pixlr X.
Zo kun je (gratis) foto´s automatisch laten verbeteren, in plaats van zelf spelen met de verschillende functies op zo je foto perfect te krijgen.
Uiteraard leidt automatische verbetering tot een nét iets minder professioneel resultaat, maar het is ideaal voor de beginnende gebruiker.
Wie Pixlr X gebruikt, beschikt ook over tal van ingebouwde filters en effecten.
Want hoewel Pixlr X op zich minder op Instagram georiënteerd is dan veel andere gratis alternatieven, blijft dit een veelgevraagde feature.
Ook dit speelt de iets minder professionele gebruiker in de kaart. Want een lijst met bestaande filters maakt het aanpassen van je foto’s in veel gevallen net iets makkelijker.
Pixlr X pakt dit bovendien professioneler aan dan de meeste gratis software. In plaats van dat je één filter kiest, combineer je meerdere effecten met elkaar in een verhouding die je zelf kiest. Zo lees je een bepaald soort filter of effect niet meteen af van een afbeelding en wordt je afbeelding daarmee authentieker.
Leren werken met Pixlr Editor X
De leercurve van Pixlr X is niet heel stijl.
Dat is maar goed ook, want de externe hulpbronnen van dit programma zijn een stuk beperkter dan die van een gevestigde naam als Photoshop.
De help-functie is niet heel behulpzaam en er is ook een grote online community om je vragen te beantwoorden. Daar staat tegenover dat er wel tal van nuttige tutorials zijn, die je helpen om de basics van Pixlr X snel onder de knie te krijgen.
Conclusie
In het kort: Pixlr X biedt veel voor weinig (niets).
Het is een zéér toegankelijk alternatief voor Photoshop en andere professionele fotobewerkingsprogramma’s.
Qua gebruikersvriendelijkheid, systeemvereisten én kosten.
Een gratis fotobewerkingsprogramma van deze kwaliteit is sowieso een unicum. Daar staat tegenover dat Pixlr X Editor de betaalde alternatieven niet helemaal kan evenaren.
Wie professioneel met afbeeldingen – en dan met name foto’s – aan de slag gaat, heeft in Adobe Photoshop nog altijd het meest complete pakket. Voor niet-professionals is Pixlr Editor X het ideale alternatief.
Wat zijn jou ervaringen met deze tool? We horen het graag!