Google is dol op WordPress!
Wie een website gemakkelijk van content wil voorzien, gebruikt daarvoor meestal een content management systeem (cms). Klanten die bij ons een website laten maken, of een cursus WordPress volgen, krijgen een website binnen het WordPress cms. En dat is zeker niet toevallig. Het WordPress cms is namelijk zeer geliefd bij online zoekmachines en dan met name bij de grootste en belangrijkste: Google.
Vorige maand lanceerde WordPress haar nieuwste update: versie 4.0. WordPress is ooit begonnen als software voor weblogs (online dagboeken, ook wel blogs), maar heeft zich anno 2014 ontwikkeld tot een volwaardig cms dat de concurrentie ver achter zich weet te houden.
Waarom is Google dan zo dol op WordPress?
Google is gek op WordPress, om meerdere redenen. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet:
1. WordPress is van zichzelf al goed geoptimaliseerd
De code waarmee WordPress is opgebouwd is schoon en veilig. Doordat WordPress open-source software is, wordt er constant gewerkt aan verbetering qua gebruiksvriendelijkheid en veiligheid. Over de hele wereld dragen mensen hieraan bij. Er zijn vele blogs, online en offline communities die nadenken over de ontwikkeling van dit cms.
Met het gebruik van WordPress en het installeren van enkele goede plug-ins zorg je ervoor dat je website een goede basisoptimalisatie heeft. Je website is daardoor snel (mits je hosting goed geregeld is), systematisch op de juiste manier opgebouwd en de zoekmachines (lees: Google) kunnen je pagina’s snel en goed vinden.
2. WordPress is zeer gebruiksvriendelijk
Omdat WordPress ooit is begonnen als eenvoudige blogsoftware hoef je niet veel verstand te hebben van de internettaal HTML als je content wil publiceren. Het doel van Google is om nieuwe, interessante content bij de mensen te brengen. WordPress doet wat Google graag wil. De optelsom is gemakkelijk gemaakt.
3. WordPress is veilig en betrouwbaar
100% veilig bestaat niet meer in de huidige maatschappij (zie de recente iCloud hacks, Russische bendes met miljoenen wachtwoorden, etc.)
Maar een WordPress website die op juiste manier opgezet en geïnstalleerd wordt en waarvan de eigenaar zich houdt aan de veiligheidsvoorschriften, is relatief veilig.
Ook Google geeft steeds meer om de veiligheid van het web. Recentelijk heeft de zoekgigant bijvoorbeeld aangegeven websites met een SSL-certificaat (zo’n klein slotje in de URL) voorrang te gaan geven in de zoekresultaten. (We gaan hierop door in een volgend blog.)
Hierdoor is WordPress opnieuw in het voordeel. Doordat er zo’n grote community is ontstaan waarin zoveel mensen meedenken over benodigde verbeteringen (waarvan veiligheid er één is), zie je deze waardering terug in het algoritme van de belangrijkste zoekmachine.